Bra att veta

Tänk dig riktig pudersnö, mäktiga berg och fantastisk stämning såväl i backen som utanför. Det är en bra beskrivning av den klassiska skidorten Aspen. Hit beger sig skidfantaster från hela världen för att njuta av grym skidåkning. Men Aspen är också ett välbesökt resmål om du hellre bär vandringskängor än skidpjäxor.

Inte sällan jämförs Aspen med lyxiga europeiska skidorter eftersom många kändisar och förmögna människor håller till här. Så bli inte förvånad om du plötsligt delar sittlift med en Hollywood-stjärna. Men med det sagt råder ändå en avslappnad och behaglig stämning i Aspen.

Svensk ambassad och konsulat

Den svenska ambassaden i USA ligger i den amerikanska huvudstaden Washington. Men har du behov av hjälp under din vistelse i Aspen är svenska konsulatet i Denver ett närmare alternativ.

Adress och telefon till konsulatet i Denver:
1720 South Bellaire Street, Suite 310
Denver – Colorado 80222 – United States
(+1) 303 758 0999

Vaccination och reseförsäkring

För att åka till USA bör du vara vaccinerad mot polio, stelkramp, mässling och hepatit B. Men var noga med att kontrollera i förväg vilka vacciner du behöver. Det kan nämligen variera beroende på ålder samt ditt syfte med USA-resan. Numer finns det inte längre något krav på att resenärer ska uppvisa ett negativt provsvar på covid-19.

För en trygg resa till Aspen och USA är det viktigt att ha en giltig reseförsäkring alternativt hemförsäkring. I den ingår i vanliga fall en reseförsäkring som gäller för resor till USA i 45 dagar. För längre vistelser bör du komplettera ditt skydd.

Valuta vid köp i Aspen

Aspen ligger i den amerikanska delstaten Colorado och det är precis som i övriga delar av landet dollar som används. I Aspen går det bra att betala med kort på de flesta inköpsställen, men det kan vara bra att ta ut lite kontanter i dollar innan resan.

dollar - Bra att veta

Eluttag och adapter

I USA används ett annat uttag än i Sverige och därför behöver du en amerikansk adapter för att ladda din mobil eller andra enheter med din svenska kontakt. När du har satt adaptern på den svenska kontakten kan du ladda direkt i vägguttaget under din vistelse i Aspen.

Tidsskillnad Aspen

Det är åtta timmar i tidsskillnad mellan Aspen och Sverige. När klockan är 16:00 i Sverige är den alltså 08:00 på morgonen i Aspen. Ett tips är att försöka hålla dig vaken när du anländer i Aspen för att inte rubba dygnsrytmen.

Landskod för att ringa

Den amerikanska landskoden är +1 och den måste användas för att ringa ett samtal till ett amerikanskt nummer från en svensk telefon.

Väder och temperatur i Aspen

Colorado och Aspen har ett typiskt inlandsklimat, vilket innebär kalla vintrar och varma somrar. Vill du uppleva fantastisk skidåkning ska du alltså bege dig hit om vintern. För dig som vill vandra i Aspen är det utmärkt att åka under sommarhalvåret eller tidigt in på hösten.

Åldersgräns i Aspen

Räkna med en trevlig och serviceinriktad service i Aspen, oavsett om det gäller hotellpersonal eller skidlärare i backen. De är vana vid turister och du kan förvänta dig en typiskt amerikansk service av hög kvalitet. Viktigt att tänka på är att du måste vara 21 år för att dricka alkohol i USA och Aspen. Det gäller även i de flesta fall vid incheckning på ortens hotell eller för att hyra bil i USA.

Inresa och visum till Aspen

Som svensk medborgare behöver du inget visum utöver ditt giltiga pass. Men däremot behöver du den elektroniska resehandlingen ESTA för att resa in i landet. Du kan enkelt ansöka om ESTA online innan avfärd. ESTA-handlingen är efter beviljande giltig under 24 månader och fungerar som en form av visum vid inresa i USA.